Kreatin som supplement

Kreatin er et supplement, der har vist sig at øge muskelmasse og styrke. Det er veldokumenteret og har ingen bivirkninger. Kreatin er det perfekte supplement for dem, der ønsker at forbedre deres præstationer. Kreatin er et aminosyre-lignende stof, der findes naturligt i kroppen, hovedsageligt i vores muskler. Hvad mange mennesker ikke ved, er, at man også kan finde kreatin i visse fødevarer. F.eks. indeholder fisk og rødt kød en betydeligt højere mængde kreatin end mange andre fødevarer. Hvordan virker kreatin så? Når vores muskler har brug for energi, bruger de et molekyle kaldet ATP (adenosintrifosfat). Kreatin hjælper med at genopbygge vores ATP-lagre og giver os den energi, vi har brug for til at komme igennem vores træning. På trods af dets popularitet er der stadig en masse videnskabelig forskning i gang om kreatin for at lære mere om, hvordan det virker. Indtil videre ser det ud til at være sikkert for de fleste mennesker at tage kreatin som supplement.

Vil jeg opleve en effekt af at tage kreatin som supplement?

Kreatinets virkning på kroppen er veldokumenteret. Det er dog ikke muligt at sige med sikkerhed, hvor stor en virkning stoffet har på den enkelte. Kroppen er et utroligt komplekst system, og ligesom det er individuelt, hvor hurtigt man tager muskelmasse på, er det også individuelt, hvordan man reagerer på kreatin. Men hvis man optimerer sin træning og indtager den anbefalede mængde protein, vil de fleste mennesker opleve en betydelig effekt. En tommelfingerregel er, at den relative forskel mellem en træningsperiode med og uden kreatin er 20-30 %.

Får jeg bivirkninger af at tage kreatin?

Kreatin er et stof, der findes naturligt i kroppen, og det er med til at give energi til musklerne. Nogle mennesker vælger at supplere med kreatin for at øge deres niveauer af dette stof, og det kan have mange fordele for atleter og bodybuildere. Nogle mennesker undrer sig dog over, om der er nogen bivirkninger forbundet med at tage kreatintilskud. Overordnet set har forskningen om kreatin været meget positiv, og der er ingen beviser for, at der er negative bivirkninger forbundet med at tage dette tilskud. Faktisk har kreatin vist sig at være sikkert ved både kort- og langtidsbrug. Det eneste man skal huske på er, at nogle mennesker kan opleve mavepine under brugen af kreatin i starten.